O AVTORICI

Nataša Matijaševič navdih za svoja dela dobiva v naravi – ideje črpa, kadar je povezana s svojim izvorom. Rada ima življenje, hvaležna je za vsak trenutek ... Zaveda se, da v življenju ni nič samoumevno. Ustvarja intuitivno. Tehnika, ki jo uporablja, je akril-platno. Njen razpoznavni znak je idrijska čipka. Ponosna je na svoj domači kraj in svoje korenine. Od tu tudi ideja, da združi svojo strast in ljubezen do barv s kulturno dediščino – idrijsko čipko, jo tako dvigne na višjo raven in njeno prepoznavnost širi izven meja Slovenije.

 

Leta 2015 je prvič sodelovala na Ex Tempore v Idriji, potem je živela v Nemčiji, sedaj pa se je vrnila v rodno Slovenijo, kjer živi in ustvarja. 

 

Nataša Matijaševič, samostojna razstava z naslovom  »Univerzum čipke«

Nataša Matijaševič ustvarja intuitivno, z zavedanjem, da vsak predmet v sebi nosi energijo-  tudi umetniško delo. Njen prepoznavni znak je idrijska čipka, ki jo z akrilom in drugimi materiali umesti na platno in se tako prepusti sporočilu. Klekljanje jo spremljaja vse od otroštva dalje, ko je pri delu opazovala svojo babico. Ker je ponosna na svoj domači kraj in njene korenine, je zaživela ideja, da združi svojo strast in ljubezen do barv z kulturno dediščino- idrijsko čipko. Umetnosti tako dodaja nov pridih, čipko pa predstavlja na sodobnejši način. Njeno prepoznavnost širi izven meja Slovenije.

 

Nataša ljubiteljsko slika od leta 2010, leta 2013 pa je izdelala prvo sliko z idrijsko čipko. Njena umetniška dela so največkrat barvno zelo intenzivna in spretno kombinirana, prisotna je dinamičnost in živost slike, njena odprtost in s tem seganje v prostor, kjer se slika nahaja. S tem je vzpostavljena komunikacija z opazovalcem. S svojim delom želi doseči dinamiko, ki ni omejena le na fizični svet.

 

Navdih za svoja dela dobiva v naravi, ideje črpa, kadar je povezana s svojim izvorom. Hvaležna je za vsak trenutek, saj se zaveda, da v življenju ni nič samoumevno, vse pa ima nek višji namen. Njena dela zrcalijo njeno osebnost- pozitivnost, optimizem, mističnost, barvitost, intenzivnost, dinamičnost, raznolikost, pripadnost, drznost, dobronamernost.

 

Svojo prvo samostojno razstavo je imela leta 2010 v Jesharni v Škofji Loki. Leta 2015 je prvič sodelovala na Ex Tempore v Idriji, letos pa se je s svojimi deli pridružila umetnikom na prvem Art Expu v Ljubljani in se tako predstavila širši javnosti. Trenutno je njena samostojna razstava z naslovom »Univerzum čipke« na voljo v BTC Hala A, prostor št. 96, nekaj njenih del pa se predstavlja istočasno v Kavarni Maximarket v središču Ljubljane.  Obe razstavi sta možni na ogled vse do 07.01.2018.

SLIKA Z IDRIJSKO ČIPKO